GEEN WACHTLIJST, SNEL GEHOLPEN

VEEGBEWIJS VOOR VERZEKERING

GEEN VOORRIJKOSTEN

Creosoot verwijderen

Wij verwijderen creosoot uit uw schoorsteen!

Wat is creosoot?

Creosoot verwijderen? Creosoot is een teerachtige ophoping die zich ontwikkelt in schoorstenen en het heeft een hoge brandbaarheid. Dit is regelmatig de oorzaak van branden in schoorstenen. Vandaar is het vitaal om uw schoorsteen consistent te checken op de aanwezigheid van dit materiaal.

Om een substantiële hoeveelheid creosoot uit de schoorsteen te krijgen, is niet zo simpel als het lijkt. Gewoonlijk vegen met een alledaagse borstel volstaat niet. Een diepgaande schoonmaak van deze koppige, teerachtige substantie vraagt om speciale methoden en tools, speciaal ontwikkeld voor het minutieus reinigen van het inwendige van de schoorsteen.

Wanneer de uitgestoten rook uit uw schoorsteen niet langer helder wit is, kan dat een indicatie zijn dat reiniging nodig is. Ervaren schoorsteenvegers kunnen tijdens hun reiniging identificeren of er creosoot aanwezig is, met name als er tijdens het vegen klontjes creosoot loskomen.

Wilt u uw creosoot verwijderen? Wacht dan niet en benader direct Schoorsteenveger Waalwijk via 0416 204 750. Onze deskundigen zijn altijd bereid om te ondersteunen.

Hoe ontstaat creosoot?

Creosoot ontstaat wanneer hout niet totaal verbrandt. Dit fenomeen treedt op als men vochtig hout verbrandt of verkeerde houttypes gebruikt. Een cruciale factor is dat creosootvorming intensiveert zodra de temperatuur van de rookgassen in de schoorsteen lager is dan 120 graden Celsius.

Een niet te negeren element zijn mogelijke lekkages in het rookkanaal. Deze lekkages laten frisse lucht toe, waardoor de rookgassen sneller koelen. Hierdoor klonteren roetdeeltjes vlugger samen aan de interne wanden, wat de opbouw van creosoot versnelt.

Hoe kan ik de vorming van creosoot voorkomen?

Het is cruciaal de accumulatie van creosoot te reduceren. Een strategie is door te waarborgen dat de rookgastemperatuur hoog blijft. Dit is haalbaar door de befaamde Zwitserse stooktechniek te hanteren.

Bijkomend is het fundamenteel om hout op een verantwoordelijke manier te verbranden. Dit impliceert het selecteren van kwaliteitshout dat adequaat is gedroogd om een efficiënte verbranding te garanderen.

Hoe kan ik verantwoord stoken?

Voor de ideale stookervaring is het aanbevolen hout te selecteren met een vochtpercentage onder de 15%. Idealiter stookt u met hout dat al een geruime tijd heeft kunnen drogen.

De Zwitserse stooktechniek is een excellente methode om de verbranding te optimaliseren.

Het consistent op een hoge temperatuur houden van het vuur is essentieel voor volledige verbranding. Door systematisch hout toe te voegen, waarborgt u dat de rookgastemperatuur boven de 120 graden uitkomt.

Overdenk tevens de aankoop van een rookgasthermometer om de temperatuur te volgen en indien nodig aan te passen.

Welk hout is het meest geschikt om te stoken?

Bij het overwegen van brandhout voor uw kachel of open haard komt onvermijdelijk de vraag op: welk houtsoort is het beste voor efficiënte verbranding en maximale warmte? Hier zijn enkele inzichten om u te helpen bij uw keuze.

Eikenhout staat hoog aangeschreven bij degenen die het genot van een haardvuur kennen. Desalniettemin is het goed om te beseffen dat eiken een aanzienlijke droogperiode vereist, soms meerdere jaren.

Het doel hiervan is om het vochtpercentage tot minder dan 15% te verlagen. Als eiken nog vocht bevat, kan dit leiden tot een trager verbrandingsproces en een knisperend vuur, wat niet altijd ideaal is.

Naaldhout is een uitstekende startoptie voor wie direct warmte zoekt. Omdat dit een zachte houtsoort is, vangt het snel vlam en straalt het snel veel warmte uit. Er is echter een nadeel: het kan meer roet produceren tijdens verbranding.

Vandaar wordt vaak aangeraden om, nadat naaldhout het vuur heeft aangewakkerd, over te schakelen op een hardhoutsoort voor een langere brandduur.

Beukenhout is een populaire keuze onder Nederlanders. Dit hardhout brengt enkele positieve kwaliteiten met zich mee: het heeft een snelle droogtijd en is makkelijk aan te steken. Het resulteert ook in een heldere, sfeervolle vlam die naast warmte een gezellig ambiance creëert.

Eigenaren van speksteenkachels geven vaak de voorkeur aan Elzenhout. Dit type hout heeft de eigenschap snel te branden en levert een uitstekende warmte-output. Hierdoor kan het speksteen van de kachel zich vlotter opwarmen, zorgend voor een stabiele warmteafgifte. Bijkomend voordeel is dat het vuur een aangename, lichte tint heeft.

Veel mensen zijn gecharmeerd van Berkenhout, grotendeels vanwege zijn esthetische uitstraling. Wanneer het droogt, krijgt het een opvallende grijze kleur die in het oog springt in haarden en kachels.

Naast zijn visuele aantrekkelijkheid, brandt het langzaam, produceert het een overvloed aan warmte en is het een houtsoort die bekend staat om zijn zuivere verbranding.

Terwijl er veel houtsoorten zijn die uitstekend geschikt zijn voor stoken, zijn er sommige die men beter kan vermijden. Dit zijn onder andere:

 • Vuren
 • Grenen
 • Kastanjehout
 • Populierenhout
 • Pallethout
 • En alle behandeld hout (inclusief geteerd, geverfd, geïmpregneerd, multiplex en spaanplaat) vanwege de kans op het vrijkomen van schadelijke stoffen bij verbranding.

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Onze Schoorsteenvegerdiensten

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenveger

Bent u opzoek naar een schoorsteenveger in Waalwijk? Neem direct contact op!

blurb-img-schoorsteenveger

Vogelnest verwijderen

Zit er een vogelnest in uw schoorsteen? Wij helpen u graag bij het verwijderen van het nest.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenbrand

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig reinigen.

blurb-img-schoorsteenveger

Zelf schoorsteenvegen

Wilt u zelf uw schoorsteen vegen? Neem dan een kijkje op onze pagina over schoorsteenvegen.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteeninspectie

Wilt u een schoorsteeninspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Waalwijk.

blurb-img-schoorsteenveger

Creosoot verwijderen

Heeft u te maken met creosoot in uw schoorsteen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Waalwijk.

Werkwijze Schoorsteenveger Waalwijk

\

1.

Afspraak

Via telefoon/mail plannen we een afspraak.

\

2.

Vegen

Wij vegen uw schoorsteen/rookkanalen.

\

3.

Veilig stoken

U kunt weer veilig & verantwoord stoken.

Veelgestelde Vragen

Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Een reden waarom u uw schoorsteen moet laten vegen is voor de veiligheid van u en uw huisgenoten. Het risico op een schoorsteenbrand is vele malen kleiner bij een schone schoorsteen.

Daarnaast is een schone schoorsteen beter voor het milieu! Een schone schoorsteen stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen vegen?
Dit hangt af van hoe vaak u gebruik maakt van uw schoorsteen. Gebruikt u de schoorsteen dagelijks? Dan raden wij u aan om uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Op het moment u de schoorsteen niet dagelijks gebruikt, raden wij u aan dit minimaal één keer per jaar te doen.

Twijfelt u of u uw schoorsteen moet laten vegen? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Waalwijk via 0416 204 750. Wij helpen u graag!

Wanneer moet ik de schoorsteenveger bellen?

U kunt uw schoorsteen het hele jaar door laten vegen. Houdt er rekening mee dat het een stuk drukker is aan het einde van het jaar! Maak daarom tijdig een afspraak. Het is ook mogelijk om uw schoorsteen in de zomer te laten vegen!

Hoe stook ik op een veilige en gezonde manier?

De manier van stoken heeft veel invloed op het vrijkomen van schadelijke stoffen. Een aantal tips om goed te stoken:

 • Een haard of kachel op gas is minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.
 • Laat uw toestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.
 • Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.
 • Stook alleen geschikte brandstoffen.
 • Stook niet bij mistig of windstil weer.
Kan de schoorsteenveger mijn schoorsteen inspecteren?
Ja, dat kan zeker. Tijdens een schoorsteen inspectie controleren wij uw schoorsteen onder andere op beschadigingen, losgeraakt steen of lood, scheuren in de bovenplaat en opstoppingen in het schoorsteenkanaal. Door deze problemen tijdig te signaleren, wordt grote schade voorkomen.

Wilt u een schoorsteen inspectie laten uitvoeren? Bel dan gerust met Schoorsteenveger Waalwijk op 0416 204 750.

Is een haard of kachel slecht voor het milieu?
Dat is afhankelijk van uw haard of kachel. Tijdens het stoken van hout of andere vaste brandstoffen komen veel stoffen vrij, zowel binnen- als buitenshuis. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu, voor de gezondheid; ze kunnen leiden tot overlast voor omwonenden.

Om deze negatieve effecten zo klein mogelijk te houden, raden wij u aan goed na te denken over de brandstof van uw haard of kachel. Haarden en kachels op aardgas stoten relatief weinig schadelijke stoffen uit en is dus minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.

Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand is erg vervelend. De kans op een schoorsteenbrand is aanzienlijk kleiner wanneer een schoorsteen goed onderhouden wordt. Een schone schoorsteen kan niet in brand vliegen!

Laat uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteenveger kijkt ook uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, zoals scheuren of lekken.

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Wij helpen u hier graag bij! Neem contact op met Schoorsteenveger Waalwijk via 0416 204 750.

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?

Dat is mogelijk. Echter heeft u, wanneer u uw schoorsteen laat vegen door een ervaren schoorsteenveger, wel de zekerheid dat dit op een goede manier gedaan is.

Daarnaast krijgt u van de schoorsteenveger een bewijs van vegen. Uw verzekeraar kan naar dit bewijs vragen op het moment dat u te maken krijgt met brand in uw haard, kachel of schoorsteen.

Wat doe ik als er zwarte rook uit mijn schoorsteen komt?
Zwarte rook uit een schoorsteen is een effect van slecht stoken. Donkere rook betekent een onvolledig verbrandingsproces. In veel gevallen zien we dat dit komt door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of ongeschikt brandstof.

Witte of kleurloze rook betekent veelal dat het verbrandingsproces goed verloopt.

Ben ik verzekerd bij schoorsteenbrand?
In veruit de meeste gevallen wel. Sommige verzekeraars willen een bewijs van vegen zien. Wij raden u daarom aan het bewijs van de schoorsteenveger ten alle tijden te bewaren.

Wilt u zeker zijn dat u verzekerd bent bij schoorsteenbrand? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Waalwijk via 0416 204 750.

Wat doe ik als er een vogelnest in mijn schoorsteen zit?
Op het moment dat er een nestje in uw schoorsteen zit, raden wij u aan de hulp in te schakelen van een ervaren schoorsteenveger.

U mag een vogelnest niet zomaar verwijderen. Wanneer de vogels in het broedseizoen zijn, dan moet u deze periode eerst wachten. Pas na afloop van het broedseizoen mag het vogelnest verwijdert worden. Dit staat beschreven in de Wet natuurbescherming.

Tarieven Schoorsteenvegen Waalwijk

Houtkachel

 • inclusief arbeid en btw
 • geen voorrijkosten

78,-

Pelletkachel

88,-

Rieten dak

98,-

Klanten Zeggen

Schoorsteenveger Waalwijk heeft bij mij mijn open haard en schoorsteen geveegd. Goede service tegen een schappelijke prijs!

Paul

uit Waalwijk

Al jaren onze vaste schoorsteenveger. Wij zijn meer dan tevreden!

Bastiaan

uit Waalwijk

Vanuit mijn haard kwam er rook de woonkamer in. Op zeer korte termijn had Schoorsteenveger Waalwijk nog een plekje om onze rookkanalen te inspecteren. Na een inspectie bleek dat onze schoorsteen alleen geveegd moest worden. Fijn geholpen door de vriendelijke man.

Rianne

uit Waalwijk

Twee keer per jaar komt er een schoorsteenveger van Schoorsteenveger Waalwijk mijn rookkanalen vegen. Elke keer goed geregeld!

Karel

uit Waalwijk

Onze Partners

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Call Now Button